Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Yapay Zeka Uygulama Alanları Nelerdir?

Yapay Zeka Uygulama Alanları Nelerdir? Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2022-10-13 16:43:13 | 2 yıl önce

Yapay Zeka Uygulama Alanları Nelerdir?

Yapay zeka uygulamaları her geçen gün hayatımızda biraz daha yer almakta ve popülaritesi de oldukça artmaktadır. Yapay zeka (Artificial intelligence), insan davranışını veya düşüncesini taklit ederek, düşünme ve deneyimden öğrenme becerisidir.. Makine öğrenimi teknikleri ve derin öğrenmenin bir bileşeni olan AI, çok büyük miktarda veri kullanarak akıllı kararlar verme yeteneğine sahiptir. 

AI Uygulamasının Son Yıllarda artan önemi: 

Çeşitli araştırmalar yapay zekanın hayatımızda ne kadar önemli olduğunu ve gelecekte daha da fazla hayatımızda olacağını göstermekte işte o araştırmalar;

  • Statista’ya göre, dünya çapında yapay zeka yazılım pazarından elde edilen gelir 2025 yılına 26 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
  • Gartner’a göre işletmelerin %37'si yapay zeka teknolojisinden faydalanırken, yapay zeka kullanan işletmelerin yüzdesi son dört yıl içinde %270 arttı
  • Servion Global Solutions'a göre , 2025 yılına kadar müşteri etkileşimlerinin %95'i yapay zeka tarafından desteklenmesi bekleniyor. 
  • Statista'nın yakın tarihli diğer bir raporunda da , küresel AI yazılım pazarının yıllık bazda yaklaşık %54 büyümesinin beklendiğini ve 22,6 milyar ABD doları tahmin boyutuna ulaşacağını göstermektedir. 

Son birkaç yılda gelişen ve hemen hemen her iş sektöründe yer alan AI uygulamasının yer aldığı sektörler nelerdir? Bu sektörlerde yapay zeka nasıl kullanılmakta? Yapay zeka uygulama alanları nelerdir? Şimdi AI uygulamasının farklı alanlarda nasıl kullanıldığına bir göz atalım.

Yapay Zeka Uygulama Alanları

E-Ticarette Yapay Zeka Uygulaması

Kişiselleştirilmiş Alışveriş

Yapay Zeka teknolojisi e ticarette, müşterilerinizle daha iyi etkileşim kurabilmeniz için kullanılmaktadır. Öneri motorları üzerinden; göz atma geçmişlerine, tercihlerine ve ilgi alanlarına göre size sonuç verir. Yapay zeka sayesinde müşterilerinizle olan ilişkilere ve markalara olan sadakatler gelişir.

AI destekli Asistanlar

Sanal alışveriş asistanları ve sohbet robotları, çevrimiçi alışveriş yaparken kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi sağlar. Doğal Dil İşleme , konuşmayı olabildiğince insani ve kişisel kılmak için kullanılır. Ayrıca, bu asistanlar müşterilerinizle gerçek zamanlı etkileşim kurabilir. 

Dolandırıcılığı Önleme

Kredi kartı sahtekarlıkları ve sahte incelemeler, E-Ticaret şirketlerinin uğraştığı en önemli konulardandır. AI, kullanım kalıplarını göz önünde bulundurarak, kredi kartı sahtekarlıklarının meydana gelme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Birçok müşteri, müşteri incelemelerine göre bir ürün veya hizmet satın almayı tercih eder. Yapay zeka, sahte incelemeleri belirlemeye ve işlemeye de katkıda bulunur.

Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları

Eğitim sektöründe yapay zeka kullanımı ile hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin işleri daha da fazla kolaylaşmıştır. 

Bu sektördeki bu uygulamalardan bazıları şunlardır:

Eğitimcilere Yardımcı Olmak İçin Otomatikleştirilmiş İdari Görevler

Yapay zeka eğitimcilere, velilere otomatik mesaj gönderimi gibi kişiselleştirilmiş ve kayıt yönetimi, ebeveyn ve veli etkileşimlerinde yardımcı olmaktadır. 

Akıllı İçerik Oluşturma

Video dersler, konferanslar ve ders kitabı kılavuzları gibi içeriklerin dijitalleştirilmesi Yapay Zeka kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Farklı sınıflardaki öğrenciler için kişiselleştirme yoluyla animasyonlar ve öğrenme içeriği gibi farklı arayüzler yine uygulanabilir

Yapay Zeka, öğrencilere sesli ve görüntülü özetler ve entegre ders planları oluşturup sağlayarak zengin bir öğrenme deneyimi oluşturmaya yardımcı olur.

Sesli Asistanlar

Sesli asistanlar ile öğretim görevlisinin veya öğretmenin ekstra öğrenme metaryallerine erişebilir, çok sık sorulan sorulara da kolaylıkla cevap verilmektedir.

Kişiselleştirilmiş Öğrenme

AI teknolojisini kullanarak , öğrencilerin verilerini kapsamlı bir şekilde izlemek için hiper kişiselleştirme teknikleri kullanılabilir ve alışkanlıklar, ders planları, hatırlatıcılar, çalışma kılavuzları, flaş notlar, sıklık veya revizyon vb. kolayca oluşturulabilir.

Sağlıkta Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka sağlık sektöründe, daha hızlı tanı ve kesin teşhisler konulmasına olanak tanımaktadır. Makine öğrenmesi ve yapay zeka ile birlikte hastalık tespiti, erken teşhis, kronik durumların analizi, yeni ilaçların keşfi, hastanın düzenli olarak nabız, tansiyon vb. sağlık verilerine ulaşım ve bu sayede erken müdahale yapılabilmektedir.

Tarımda Yapay Zeka Uygulamaları

Tarım sektöründe yapay zeka uygulamaları şu amaçlarla kullanılmaktadır:

  • Topraktaki kusur ve besin eksikliklerinin tespiti
  • Yabani otların nerede büyüdüğünün analizi
  • Yapay zeka botları, mahsulleri insan işçilerden daha yüksek hacimde ve daha hızlı hasat etmeye yardımcı olabilir.

Reklam ve Pazarlamada Yapay Zeka Uygulamaları 

Yapay zeka (AI) uygulamaları reklam ve pazarlama alanında fazlasıyla kullanılmaktadır: 

  • Pazarlamacılar yapay zekayı kullanarak davranış analizi, örüntü tanıma vb . yardımıyla yüksek oranda hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir .Hedef kitlelerini doğru zamanda yeniden hedefleyebilirler.

  • AI, markanızın diline yönelik uygun bir şekilde içerik pazarlaması gerçekleştirmenize katkı sağlar. Performans, kampanya raporları ve çok daha fazlası gibi rutin görevlerinizi yerine getirmek için yapay zekadan faydalanabilirsiniz.
  • Yapay Zeka, Doğal Dil İşleme, Doğal Dil Oluşturma ve Doğal Dil Anlama tarafından desteklenen sohbet robotları, kullanıcının dilini analiz edebilir ve insanların yaptığı gibi yanıt verebilir. 
  • AI, kullanıcılara davranışlarına göre gerçek zamanlı kişiselleştirmeler sağlayabilir ve pazarlama kampanyalarını yerel bir pazarın ihtiyaçlarına uyacak şekilde düzenleme imkanı tanıyarak, optimize etmek için kullanılabilir.

Finansta Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka ile yapılan veri analizi sayesinde finans pazarı hakkında bilgilere önceden ulaşabilmekteyiz. Bankaların %80’de yapay zekanın sağladığı faydaların farkında olmaktadır. AI aracılığıyla sunulan son derece gelişmiş teknoloji, çok çeşitli finansal hizmetlerin önemli ölçüde iyileştirilmesine katkıda bulanabilir. Örnek verecek olursak; varlık yönetimi çözümleriyle ilgili yardım arayan müşteriler, tamamı AI destekli SMS metin mesajı veya çevrimiçi sohbet yoluyla ihtiyaç duydukları bilgilere yapay zeka sayesinde kolayca alabilirler. Ayrıca, işlem düzenlerindeki değişiklikleri ve insanların kolayca gözden kaçırabileceği dolandırıcılık olaylarını algılayabilir ve böylece işletmeleri ve bireyleri önemli kayıplardan kurtarabilir. Yapay zeka, sahtekarlık tespiti ve görev otomasyonunun yanı sıra kredi risklerini daha iyi tahmin edebilir ve değerlendirebilir.

İnsan Kaynaklarında Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka kişilere işe alım sürecinde İK yetkililerine yardımcı olur. Yapay zeka sürücü sistemleri. adayların profillerini ve özgeçmişlerini tarayarak işe alım uzmanlarına aralarından seçim yapmaları gereken yetenek havuzunu anlamalarını sağlar.

Yapay Zekanın Yaşam Tarzındaki Uygulamaları

Yapay Zekayı yukarıda saydığımız sektörlerin haricinde hayatımızın içinde de kullanmaktayız. Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak;

Otonom Araçlar

Pek çok otomobil üretim şirketli, herhangi bir ortamda sürüş ve kazaları önlemek için nesne algılama söz konusu olduğunda bilgisayarları insanlar gibi düşünecek ve geliştirecek şekilde eğitmek için makine öğrenimini kullanmaktadır.

Spam Filtreleri

Günlük hayatımızda kullandığımız e-posta, spam veya çöp klasörlerine gönderen spam e-postaları filtreleyen ve yalnızca filtrelenmiş içeriği görmemize izin veren yapay zekaya sahiptir. Gmail, yaklaşık %99,9'luk bir filtreleme kapasitesine sahiptir..

Yüz tanıma

Telefonlarımız, dizüstü bilgisayarlarımız ve bilgisayarlarımız gibi favori cihazlarımız, güvenli erişim sağlamak için algılamak ve tanımlamak için yüz filtreleri kullanarak yüz tanıma tekniklerini kullanır. Yüz tanıma, kişisel kullanımın yanı sıra, çeşitli endüstrilerde yüksek güvenlikle ilgili alanlarda bile yaygın olarak kullanılan bir Yapay Zeka uygulamasıdır.

Öneri Sistemi

E-ticaret, eğlence siteleri, sosyal medya, youtube gibi video paylaşım platformları yani günlük hayatımızda kullandığımız çeşitli platformların tümü, kullanıcı verilerini almak ve etkileşimi artırmak için kullanıcılara özelleştirilmiş öneriler sunmak için öneri sistemini kullanır. Bu, hemen hemen tüm endüstrilerde çok yaygın olarak kullanılan bir Yapay Zeka uygulamasıdır.

Yapay zeka günlük ve iş hayatımızda süreci fazlasıyla kolaylaştırmakta ve her alanda kullanılmaya başlanmaktadır. Yukarıda saymış olduğumuz sektörler yapay zekanın sadece belli bir bölümünü oluşturmakta her geçen gün yapay zekadan daha da fazla faydalanılmaktadır. 

Siz de bu alanda kariyerinizi ilerletmek ve yapay zeka uygulamaları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız eğer üniversite ve e-devlet onaylı Yapay Zeka Eğitimimizi inceleyebilirsiniz. 

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!