Kategori: Mesleki Eğitim |
Tarih: 2022-11-04 20:04:56 | 2 yıl önce
Veri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Büyük veri pek çok sektörde kullanılarak, iş yapma biçimimizi şekillendirmektedir. Günümüzde pek çok şirket büyük miktarda veri toplayıp, bu verileri yöneten veri mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Veri mühendisi olmak isteyen, veri bilimine ilgisi olanlar için bugünkü blog konumuz Veri mühendisi nedir? Ne iş yapar?
Veri Mühendisliği Nedir?
Günümüzde her işletme işleriyle ilgili önemli bilgilere ulaşmak için büyük miktarda veriye ihtiyaç duymaktadır. Bu verilerin bulunmasında da veri mühendisliği devreye girmektedir. Veri mühendisliği, veri bilimcilerin ve diğer analistlerin işlerinin mevcut durumunu anlamalarına ve verilere dayalı kararlar vermelerine yardımcı olmak için büyük miktarda ham veriyi toplamak, depolamak, işlemek ve analiz etmek için sistemler tasarlama ve oluşturma yetkisine sahip kişidir. Yazılım mühendisleri ile benzer iş yapısına sahip olan veri mühendisleri yazılım alanından faydalanırlar.
Her gün daha fazla ihtiyaç duyulan veri mühendisliğinin değerinin artmasının nedenleri:
- Veriler her zamankinden daha hızlı büyüyor: Veri miktarı her yıl katlanarak artmaya devam ediyor. Aslında, bugün mevcut olan verilerin çoğunluğu (%90) yalnızca son iki yılda oluşturuldu.
- Veriler şirketler için daha değerli kabul edilir: Artık satış, pazarlama ve finans dahil olmak üzere birçok iş alanında ve işletmelerin daha yenilikçi ve etkili bir şekilde çalışmasına olanak tanıyan şekillerde kullanılmaktadır.
- Veri için kullanılan teknolojiler daha karmaşık hale geliyor: Veriler, ilişkisel veritabanları, Hadoop ve NoSQL gibi birçok farklı sistemde oluşturulduğundan, şirketler bu daha karmaşık teknolojilerde çalışabilmek için uzmanlara ihtiyaç duyar.
- İşletmeler, verileri kendi avantajlarına kullanmanın daha fazla yolunu keşfediyor: Veriler, işletmelerinin mevcut durumunu anlamalarına, geleceği tahmin etmelerine, müşterileri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine, riskleri azaltmalarına ve yeni ürünler yaratmalarına yardımcı olabilir. Veri mühendisliği, tüm bu senaryolarda kilit oyuncudur.
- Veri mühendisleri için büyüme ve talep artmaya devam ediyor: Veriler daha karmaşık hale geldikçe, bu rol daha da hayati rol taşımaktadır. Ek olarak, veri talepleri arttıkça veri mühendislerinin değeri de artmaktadır.
Makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi alanlar, bu verileri işleyecek ve kanalize edecek veri mühendisleri olmadan başarıya ulaşamaz.
Hayatımızı bu kadar kolaylaştıran veri mühendislerinden biri sen de olmak mı istiyorsun? Peki veri mühendisi olmak için ne yapmalıyım? Nasıl veri mühendisi olabilirim?
Nasıl Veri Mühendisi Olabilirim?
1. Bazı Alanlarda Uzmanlaşın!
Veri mühendisliğinde bir kariyer planlıyorsanız eğer kariyer başlangıcınız olarak kendinize bazı beceriler katmanız gerekmektedir. Bu beceriler;
- Kodlama: Kodlama dillerinde yeterlilik bu rol için çok önemlidir. Bu nedenle becerilerinizi öğrenmek ve uygulamak için kurs alabilirsiniz. Yaygın programlama dilleri arasında SQL, NoSQL, Python, Java, R ve Scala bulunur.
Veri mühendisliğinde önemli rol oynayan python eğitimimizi inceleyebilirsiniz.
- İlişkisel ve ilişkisel olmayan veri tabanları: Veri tabanları, veri depolama için en yaygın çözümler arasında yer alır. Hem ilişkisel hem de ilişkisel olmayan veritabanlarına ve nasıl çalıştıklarına dair bilgi sahibi olmanızda fayda var.
- ETL (ayıklama, dönüştürme ve yükleme) sistemleri: ETL, veri tabanlarından ve diğer kaynaklardan verileri bir veri ambarı gibi tek bir havuza taşıyacağınız süreçtir. Yaygın ETL araçları arasında Xplenty, Stitch, Alooma ve Talend bulunmaktadır.
- Veri depolama: Özellikle büyük veri söz konusu olduğunda, tüm veri türleri aynı şekilde saklanmamalıdır. Bir şirket için veri çözümleri tasarlarken, örneğin ne zaman veri gölü ve veri ambarı kullanacağınızı bilmek isteyeceksiniz. B
- Otomasyon ve komut dosyası oluşturma: Otomasyon, büyük verilerle çalışmanın gerekli bir parçasıdır çünkü kuruluşlar çok fazla bilgi toplayabilmektedir. Tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için komut dosyaları yazabilmelisiniz.
- Makine öğrenimi: Makine öğrenimi daha çok veri bilimcilerinin endişesi olsa da ekibinizdeki veri bilimcilerinin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için temel kavramları hakim olmalısınız.
- Büyük veri araçları: Veri mühendisleri yalnızca normal verilerle çalışmaz. Genellikle büyük verileri yönetmekle görevlendirilirler. Büyük veri araçlarına hakim olmalısınız.
- Bulut bilişim: Bulut bilişimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
- Veri güvenliği: Bazı şirketler özel veri güvenliği ekiplerine sahip olsa da, birçok veri mühendisi hala verileri kayıp veya hırsızlığa karşı korumak için güvenli bir şekilde yönetmek ve depolamakla görevlidir.
2. Sertifika Alın
Pek çok şirket en az lisans derecesine sahip adayları tercih etse de veri mühendisi olmak için derece almanıza gerek yoktur. Eğer veri mühendisliğinde kariyer planı yapmak istiyorsanız bilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği,yapay zeka ve veri mühendisliği, veri bilimi veya bilgi sistemlerinde uzmanlaşmayı düşünebilirsiniz. Bu alanda sertifika almanız gayet yeterli olacaktır.
Kimler Veri Mühendisi Olabilir?
Veri mühendislerinin, verileri içeren yazılım çözümleri oluşturmalarına olanak tanıyan genel becerilere sahip olması gerekmektedir. Bu beceriler;
- Yazılım mühendisliği ile arka plan
- Mühendis ve yazılım mimarı becerileri gibi dağıtılmış sistemler bilgisi
- Açık çerçevelerle deneyim
- SQL kullanarak yeterlilik
- Programlama, özellikle Python ile (ancak diğer programlama dilleri farklı endüstriler tarafından kullanılabilir)
- Pandaların kullanımı (verileri temizlemek ve işlemek için kullanılan bir Python kitaplığı)
- Bulut platformlarının kullanımı
- İstatistiksel analiz becerileri
- Veri modelleme konusunda bilgi sahibi
- Görselleştirme ve gösterge tablolarını kullanma yeteneği
Farklı sektörler de farklı ihtiyaçlar olsa da, yukarıdaki beceriler veri mühendisleri için iyi bir başlangıç olacaktır.
Genel becerilere ek olarak veri mühendislerinin bazı teknik becerilere de sahip olması gerekmektedir. Veri mühendislerinin sahip olması gereken teknik beceriler;
- İK, finansal planlama ve CRM için ilişkisel veri tabanları oluşturmak için Oracle, IBM DB2 ve Microsoft SQL Server kullanımı
- Veri ambarları ve veri merkezleri için analitik ilişkisel veritabanları oluşturmak için Vertica, Teradata, Amazon Redshift ve Sybase IQ kullanımı
- Web, sosyal ve mobil için JSON veri tabanları oluşturmak için MongoDB kullanımı
- Web, sosyal ve mobil için anahtar/değer sistemleri oluşturmak için Redis ve Memcached kullanımı
- IoT ve makine verileri için sütunlu veri tabanları oluşturmak için Apache HBase ve Apache Cassandra kullanımı
- Veri depolama için dosya sistemleri oluşturmak için Hadoop Dağıtılmış Dosya Sisteminin (HDFS) kullanımı
- Veri depolama için nesne depoları oluşturmak için Azure Blob Store ve Amazon S3 kullanımı
- Masaüstü veri analizi için elektronik tablolar oluşturmak üzere Microsoft Excel kullanımı
Bununla birlikte, kullanılan kesin uygulamalar endüstriler ve şirketler arasında farklılık gösterecektir.
Veri Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bir veri mühendisinin ana sorumluluğu,; ham verileri almak, depolamak, yönetmek ve veri bilimcilerin ve diğer iş analistlerinin yorumlaması ve etkin bir şekilde kullanması için analizi kolay bir formata dönüştürmektir.
Sonuç olarak; bir veri mühendisi, işletmenin bu büyük veri kümelerinden ne elde etmeyi umduğunu anlamaları gerektiğinden, bir kuruluş içindeki birden çok departmanda çalışacaktır. Başka bir deyişle, önce bir şirketin veya müşterinin bu verilerle ilgili hedeflerini anlamaları gerekir. Bu da verileri ortaya çıkarmak ve kullanmak için etkili süreçler oluşturmalarına olanak tanır.
Bir veri mühendisi; veri alımını optimize etmenin yanı sıra, bir şirketin paydaşları için gösterge tabloları, raporlar ve diğer görsel varlıklar da geliştirir. Ek olarak, veri eğilimlerini iletmekle görevlendirilebilirler. Bununla birlikte genel olarak, bir veri mühendisinin rolü ve sorumlulukları, büyük veya küçük kuruluşlar arasında biraz farklılık gösterecektir. Büyük bir şirket, verilerin anlaşılmasına yardımcı olmak için birkaç veri analisti veya bilim insanına sahip olabilirken, daha küçük şirketler tüm sorumlulukları yerine getirmek için tek bir veri mühendisine güvenebilir.
Bu sorumlulukları yerine getirmek için bir veri mühendisi bir dizi görevi üstlenmelidir. Bu görevler;
Edinme: Verileri çeşitli sistemlerden temin etme
Temizleme: Hataları belirleme ve düzeltme
Dönüştürme: Verileri bir biçimden diğerine değiştirme
Belirsizliği giderme: Çeşitli anlamlara sahip verileri yorumlama
Tekilleştirme: Verilerin yinelenen kopyalarını ortadan kaldırma
Veri Mühendisleri Hangi Alanlarda / Nerelerde Çalışır?
-
Teknoloji firmaları
- Bilişim şirketleri
- Kurumların veri analiz departmanları
- Şirketlerin bilişim birimleri.
Veri mühendisi olmak isteyen, kariyerini bu yönde planlayan kişiler için hazırladığımız blog yazımızın sonuna geldik. Veri mühendisliği ve veri bilimi eğitimimiz hakkında merak ettiğiniz pek çok soru için sayfamızı inceleyebilir, dilerseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.