Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi Nedir?

Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi Nedir? Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2022-12-30 15:39:57 | 1 yıl önce

Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi Nedir?

Kariyerinizde emin adımlarla yürümek, pek çok iş kolunda yükselmek istiyorsanız eğer iş bulmanın tek yolu üniversiteler değildir. Çoğu zaman üniversiteden mezun olmanızın yanı sıra alanınızda gelişmeniz için  farklı yollara da başvurmanız gerekmektedir. Bu yollardan biri de sertifika programıdır. Peki sertifika programlarının kariyerime faydası nedir? Sertifikaların kariyerime fayda sağlayıp sağlamadığını nasıl anlarım? Yazımızın ilerleyen bölümünde sertifikaların kariyerinize fayda sağlayıp sağlamayacağına nasıl karar vereceğinizi ve işverenlerin en çok değer verdiği sertifika programlarına yer vereceğiz. 

Sertifika Nedir? Ne İşe Yarar? 

Sertifika, bir profesyonel olarak eğitim aldığınızı, eğitildiğinizi ve rolünüz için belirli bir dizi kriteri karşılamaya hazır olduğunuzu belirten bir belge olarak tanımlanabilir. Sertifikalar, kişilerin kariyerinde uzmanlaştıklarını özellikle pek çok alan ve sektörde daha hızlı ilerlemeleri için oldukça yardımcıdır. Aldığınız sertifika sayesinde potansiyel işverenlere, kişinin kendi çalışma alanı hakkında ölçülebilir bir anlayışa sahip olduğuna dair kanıt sağlar. Bir sertifika ile, kendi alanınızda eğitimli bir profesyonel olduğunuzu ve potansiyel işverenlere önemli becerilere sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz.  İş başvurusunda bulunurken diğer adaylardan sıyrılmanın en hızlı yollarından biri, uzmanlık alanınızı vurgulayan ve eğitim veya deneyim seviyenize değer katan sertifikalar almaktır.

Profesyonel bir sertifikanın harcadığınız zamana ve paraya değip değmeyeceğine karar vermek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  1. Kariyer Yolunuzu Belirleyin!

Kalite mühendisi ya da proje yöneticisi olarak bir kariyer yapmak istiyorsanız eğer alana girmek için sertifikaya ihtiyacınız vardır. Bu gibi durumlarda; alanınızdaki uzmanlığınızı geliştirmek ve zaman ayırmaya istekli olduğunuzu potansiyel işverenlere göstermek için sertifika almayı düşünebilirsiniz. Öte yandan, yazılım veya veri bilimi gibi geleceğin mesleklerinden birini yapıyor olacaksanız, diğer adaylardan sıyrılmanıza yardımcı olabilecek ilgili sertifikaları araştırmak isteyebilirsiniz

  1. Kariyerinizle İlgili Doğru Sertifika Programını Tercih Edin !

Tüm sertifikalar eşit değere sahip değildir. Doğru sertifika programını seçerken, üniversite onaylı ve e-devlette onaylı olduğundan emin olun. Aksi takdirde, işverenler için çok az değeri olan veya hiç değeri olmayan bir sertifikaya çok fazla zaman ve para harcayabilirsiniz.

  1. Gelecekteki Hedeflerinizi Göz Önünde Bulundurun!

Kariyerinizin diğer pek çok yönünde olduğu gibi hangi sertifikaları almanız gerektiğine karar verirken hedeflerinizi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Alanınıza yeni başlıyorsanız, kariyer yolunuza esneklik kazandırmak için sektör çapında bir sertifika almak isteyebilirsiniz. Öte yandan, iş vereninizle uzun süredir çalışıyorsanız ve şirket içinde ilerlemek istiyorsanız, mevcut işvereninize olan bağlılığınızı gösteren şirkete özel bir sertifika almak da sizin için değerli olabilir.

Sertifika Programı Neden Önemlidir? 

Sertifika programlarına katılmanız ve bir sertifikaya sahip olmanız sürekli öğrenmeye olan bağlılığınızı gösterir. Bu değerler, kendi ağınızda, mevcut müşterilerinizle ve yeni iş fırsatlarını takip ederken veya projelere teklif verirken profesyonel güvenilirliğinizi ve prestijinizi artırmanız açısından oldukça önemlidir. Kısaca sertifikalar önemlidir çünkü; kişiye  profesyonel bir derece veya iş deneyimi ile birlikte mesleki yeterlilik güvencesi sağlarlar. 

Sertifika Programının Faydaları Nelerdir?

Profesyonel sertifika almak, mesleğinize olan bağlılığınızı gösterir ve sektörünüzün araçlarını etkili bir şekilde kullanmak için iyi eğitimli olduğunuzun doğrulanmasını sağlar. Bu sertifikaları almak için zaman ve çaba harcamak, potansiyel işverenlere mesleğinize değerli bir katkı yaptığınızı gösterebilir ve sürekli öğrenme ve kişisel gelişim taahhüdünüzün tanınmasına yardımcı olabilir.

Mesleğinizde, sektörünüzün araçlarında veya şirketinizde sertifika almanın başlıca  faydaları şunlardır:

Rekabet Avantajı Sağlar

Çalışmak istediğiniz kuruma sizin haricinizde onlarca kişi başvuru yapmaktadır. Birden fazla başvuru sahibi aynı yetkinliklere sahip olduğunda  işverenler, şirketlerine kimin daha uygun olacağına karar vermekte zorlanabilirler. Bu durumda, doğru sertifikalara sahip olmak rekabette öne geçmenize yardımcı olabilir.

Verimliliğinizi Arttırın!

Kariyerinize, profesyonel sertifikaların sağladığı temelle başlamak, zaten önde olduğunuz anlamını taşır. Ek eğitim haricinde kazanılan ekstra eğitim ile kazandığınız  ileri düzey bilgiler, istihdama hazır olmanızı ve diğer işe alınanlardan daha avantajlı olmanızı sağlar. Aldığınız eğitim sonrası kendinize kazandırdığınız İşverenler, kendilerine para ve değerli kaynaklar kazandırdığı için bu verimliliği ve öngörüyü takdir ediyor. Genel olarak, profesyonel sertifikalar kazanmak, ilk günden itibaren verimliliğinizi ve etkililiğinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olur.

Kazanç Potansiyeliniz Artar

Alanınızda profesyonel olarak sertifika almanın belki de en çok  faydası, kazanç potansiyelinizde gördüğünüz artıştır. Sadece daha yüksek bir pozisyonda işe alınmakla kalmazsınız; özellikle sertifikanızın yenilenmesi ve işinizdeki yeni ilerlemeler konusunda güncel kalırsanız, gelecekte daha iyi zamlar almanızda sizin için kaçınılmaz olur.

Bilgi ve Becerileri Genişletin

Gelişmekte olan endüstri trendleri ve teknolojisi hakkında güncel bilgilere sahip olmak, yeni yöntemleri ve süreçleri mevcut rutininize sorunsuz bir şekilde entegre etmenize yardımcı olabilir. Bilgi ve becerilerinizi geliştirmeye devam etmek için çaba sarf etmek, hem uzmanlık hem de verimlilik açısından kendi alanınızda diğerlerinin önünde olmanızı sağlayabilir.

Alanda Uzmanlığınız Artar

Mesleki sertifikalar işverenler için giderek daha değerli hale geliyor. Bunun nedeni de mesleğinizde profesyonelliğinizi ve mesleğinize bağlılığınızın bir göstergesi olarak görmezler, aynı zamanda öğrenmeye devam etmeye istekli olduğunuzu da gösterirler. Bu nitelikler, profesyonel ağınız içinde müşterileriniz/işvereniniz ve bir bütün olarak sektörünüzde uzmanlığınızın artmasına ve profesyonel olmanıza  yardımcı olabilir.

Meslek Edinmek için En çok Tercih Edilen Sertifika Programları Hangileridir?

Online olarak  sunulan o kadar çok sertifika kursu var ki, bu sertifikalardan hangisinin potansiyel işverenler için gerçekten önemli olduğunu anlamak oldukça zordurç. Genel olarak, sertifika programında geleceğin meslekleri ve şu anda öne çıkan meslek kollarına yoğunlaşmalı, üniversite onaylı ve e devlette gözüken bir sertifika programı tercihinde bulunmalısınız.

İşte işverenleri etkilemek için özgeçmişinize eklemeyi düşünmeniz gereken birkaç sertifika:

  • Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı
  • Yapay Zeka
  • Veri Bilimi
  • Kalite Mühendisi
  • Drone Yapımı ve Kodlama 
  • Python 
  • Proje Yönetimi

Kalite Mühendisleri Neden Sertifikaya İhtiyaç Duyar?

Kalite mühendisleri pek çok sektörde önemli rol oynarlar. İş kolunun fazla olması pek çok kişinin bu mesleğe yönelmesine olanak tanımıştır. Haliyle rakipler de bir o kadar fazla. Sertifikalar sizin aldığınız eğitim sonrası iş verenler tarafından hem sektöre olan ilginizi hem de kendinizi sürekli geliştirdiğinizi gösterdiğinden sertifikaya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca kalite mühendisliği eğitim sertifikası çalışacağınız kurumlarda kalite yönetim sistemi ve süreç iyileştirme uygulanmalarında öncülük yapacak bilgi seviyesine ulşamanıza olanak tanır. 

Proje Yöneticileri Neden Sertifikaya İhtiyaç Duyar?

Proje yönetimi bir şirketi başarıya götüren en önemli unsurlar arasında yer alır.Edindiğiniz sertifika ile proje hazırlama ve kaynakları doğru bir şekilde yönetme becerilerini kendinize katarken, çalıştığınız kuruma da ayrı değer katmış olursunuz. Ayrıca; proje yönetimi ve hibe /fon kaynakları eğitim sertifikası ile PMI tarafından yapılan Project Management Professional Sertifikası sınavına hazırlanabilirsiniz. Bu da daha büyük şirketlerde yönetici konumunda olmanıza olanak tanıyacaktır. 

Veri Bilimciler  ve Yapay Zeka Uzmanları Neden Sertifikaya İhtiyaç Duyar?

Yapay zeka, veri bilimi ve veri mühendisliği geleceğin mesleklerinden. Bu yüzden de pek çok kişi bu alanlara merak salmakta.Hem geleceğin mesleklerinden olması hem de bu alanlarda fazlasıyla açık olması kişileri sertifika programlarına yönelmektedir. Çeşitli endüstrilerin faydalandığı yapay zeka ve veri bilimi alanında uzmanlaşmak sizi aranan kişi haline getirecektir. Yapay zeka ve Veri Bilimi alanında uzmanlaşmak istiyorsanız eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

İşverenler, aldığınız sertifikanın geçerliliğine ve iyi bir eğitim alındığına güvenebilmelidir. Bu noktada, sertifikanızın e devlette görünür olması güvenilirliği arttaracağından üniversite onaylı olması oldukça önemlidir. Sertifika almayı düşündüğünüz kurumu seçerken alacağınız eğitimin sertifikasının üniversite onaylı ve e devlette görünürlüğünü öğrenmelisiniz. Daha da önemlisi aldığınız eğitim konusunda araştırma yapmalı ve eğitim hocası hakkında bilgi edinmelisiniz.
Vizyonist Akademi olarak, tüm eğitim içeriklerimizde en kapsamlı eğitimi vermekle kalmıyoruz. Ayrıca; tüm eğitim içeriklerimiz üniversite onaylı ve  e devlette sorgulanabilmektedir. Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı inceleyebilir, dilerseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!