Çocukların kendilerini en iyi ifade edebildikleri alanlar oyun alanlarıdır. Oyun terapistleri çocukların kendi iç dünyasındaki sorunları oyun yoluyla ortaya çıkarmalarına yardımcı olurlar. Peki oyun terapisti nasıl olurum? Oyun terapisti olmak için hangi bölüm okumam ya da ne yapmam gerek mi diyorsun? Oyun terapisti mesleğinin sana göre olup olmadığını öğrenmek istiyorsan eğer yazımızı okumaya devam etmelisin
Oyun Terapistleri, yas, istismar ve ihmal, depresyon ve kaygı, aile içi çatışmalar, psikolojik sorunlar veya diğer travmatik deneyimler gibi zor durumlar ve deneyimler üzerinde çalışmak için çocuklarla (ve aileleriyle) çalışan yetenekli profesyonellerdir.
Çocukların duygularını, deneyimlerini ifade etmelerine ve anlamalarına yardımcı olmak için oyun ve oyuncakları kullanırlar. 3- 12 yaş arasındaki çocuklar için ideal olan oyun terapisi yönteminde oyun yoluyla çocukların yaşadıkları zor durumları öğrenirler.
Eğer oyun terapisi olmak istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken ilk nokta ne kadar eğitim almanız gerektiğidir. Oyun terapistlerinin %58,3'ü lisans derecesine sahip, %29,6'sı yüksek lisans derecesine sahiptir. Çoğu oyun terapistinin üniversite diploması olmasına rağmen sadece lise diplomasına sahip oyun terapistleri de bulunmaktadır.
Burada sizi öne çıkaracak 2 şeyden bahsedebiliriz.
Sertifika sizin için artı bir değerdir. Sizi rakiplerinizden öne geçirerek meslek hayatında daha emin adımlarla yürümenize olanak tanır. Oyun terapistliği eğitimi ile edindiğiniz bilgilerle kendinizi daha da geliştirme imkanı bulursunuz.
Deneyim tüm eğitimlerden sonra öğrendiğinizi uygulama bölümüdür. Bu bölüme gelmek için ise sertfikaya ihtiyacınız olabilir. Oyun terapistliği sertifakasına sahip olarak deneyim kazanabilirsiniz.
Kimler Oyun Terapisti Olabilir?
Nasıl oyun terapisti olacağınızı öğrendiniz. Peki oyun terapisti olmak için doğru özelliklere sahip misiniz?
Oyun terapisti psikolog, PDR ,sosyal hizmet uzman ve öğrencileri, pedagoglar, aile danışmanları, çocuk gelişimi, okul öncesi mezun ya da öğrencileri, çocuk doktorları, odyoloji uzmanları, dil ve konuşma bozukluğu terapistleri ve özellikle ebeveynler bu konuda eğitim alarak çocukları oyun yoluyla anlayarak pek çok sorunun önüne geçebilirler.
Gerekli olan temel beceriler ve özellikler şunları içerir:
Oyun terapisi pek çok alanda kendine yer bulmaktadır. Yukarıda da saydığımız gibi pek çok meslek dalında çocuklar bulunmaktadır. Psikoloji başta olmak üzere bir oyun terapistinin iş alanları şunlardır:
Kısaca oyun terapisi çocukların yaşamış oldukları çok çeşitli olayların ortaya çıkarılmasında etkili olurken, erken müdahaleler ile çocukların etkili ve olumlu sorun çözme becerilerini geliştirirerek kendini daha iyi ifade edebilir hale gelmelerini sağlarlar. Eğer hala daha oyun terapisti olmaya kararlıysan Vizyonist Akademi olarak hazırladığımız Oyun Terapisi Eğitimimizi inceleyerek kariyerini başlatabilirsin