Kendimiz için doğru işi bulmak kimimiz için oldukça kolay, kimimiz için ise zor. Yeteneğimizi keşfedip, ömür boyu kendinizi mutlu hissedeceğiniz işi ve verimli olabileceğiniz işi bulmak önemli. Fakat bulduğunuz zaman ise olacağınız meslek hakkında tüm her şeyi değerlendirip, doğru olduğunu düşündüğünüz alana doğru zamanda yatırım yapmanız gerekmektedir. Bunun için kendinizi iyi tanımalı; neleri sevip sevmediğinize karar vermeli ve alanınız hakkında bolca araştırma gerçekleştirmelisiniz.
Geleceğin mesleklerinden biri de yapay zeka ve pek çok kişi bu mesleğe yönelmekte. Peki yapay zeka nedir? AI uygulamaları nelerdir? Yapay zeka neden bu kadar önemli? Yapay zeka geleceğin mesleği mi? Yapay zeka alanında neden kariyer düşünmeliyim? Gelin yapay zekayı biraz daha yakından tanıyalım.
İlk olarak yapay zekanın ne olduğu ya da ne olmadığı ile başlayalım. Yapay zeka veya AI, insan davranışları sergileyen makinelerdir. Yapay zeka ile bilgisayar sistemleri tüm bilgileri kısa sürede edinerek tıpkı insanlar gibi akıl yürütebilir, planlama gerçekleştirebilir. Bu sayede elde ettikleri bilgiler ile sürekli kendini geliştirmektedir. Her geçen gün daha de gelişen ve akıllı hale gelen yapay zeka, insan gibi davranan akıllı makinelerin yaratılmasını sağlayan bilgisayar bilimidir. Hayatımızın pek çok alanında yeri olan yapay zeka tüm endüstri ve toplumu etkilemekte ve etkilemeye de devam etmektedir. Pek çok sektörde yerini alan AI pek çok kariyer fırsatı ile de dolu.Peki yapay zeka mühendisliği neden geleceğin mesleği?
Yapay zeka ve yapay zekanın geleceği hakkında pek çok araştırma mevcut. Yapay zeka ve alt dalları (makine öğrenimi gibi) pek çok meslekte yer bulmuş ve bulmaya da devam ediyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu, yapay zeka, veri bilimi gibi alanların 2030 yılına dek iş hacminde yüzde 31,4'lük bir artış öngörmektedir. Bu da pek çok yeni mesleğin ortaya çıkacağını istihdamın artacağına karşılık gelmektedir.
İşte yapay zekanın ilerlemesi ile gelecekte popüler olacak bazı meslek grupları:
Dijital veri dedektifleri
Yapay zeka iş geliştirme uzmanı
Veri Analistleri
Robot teknisyeni
Yapay Sağlık Danışmanı (Hekim, Diyetisyen, Eczacı, Psikolog gibi)
Yapay Eğitim Danışmanı (Koç, Mentor gibi)
Yapay zeka Algoritma Öğretmenleri
İş-veri analistleri
Kişisel bellek uzmanları
Dijital çöpçüler, veri temizleme ve geri dönüştürme uzmanları
Dijital tedarikçiler
Yapay zeka hukuku; robotlar kaynaklı açığa çıkan sorunlar için avukatlar
Robot tamircileri vb. pek çok meslek grubunu sayabiliriz.
Peki geleceği oldukça parlak olan yapay zekayı öğrenmeden nereden başlamalıyım? Kariyer planımda öğrenmem gerekenler nelerdir?
Yapay zeka alanında kariyer yapmaya karar verdiniz fakat şimdide nereden başlayacağınızı mı bilmiyorsunuz? İlk olarak yapay zeka alanında bir lisans derecesi ya da sertifika edinmelisiniz. Böylelikle yapay zeka eğitimi ile ön bilgi edinerek, kendinizi bu alanda geliştirmeye devam edebilir, sertifikanız ile işe girme oranınızı arttırabilirsiniz. Yapay zeka programlama, bulut bilgi işlem ve matematik eğer bu alanları ilginiz var ise ve kariyerinizi bu alanda yapacağınıza ikna olduysanız öğrenmeniz gereken yapay zeka mühendisi olabilmek için öğrenmeniz gereken bazı yazılım dilleri bulunmaktadır. Bunlar;
Python - Python, dinamik semantik ile yorumlanmış ve nesne yönelimli üst düzey bir bilgisayar programlama dilidir. Veri yapısı, dinamik bağlama ve dinamik yazma ile birliktedir. Üst düzey bir yerleşiktir ve hızlı uygulama geliştirme için çok etkilidir. Ayrıca bir betik dili olarak ve mevcut parçalar arasında bağlantılar kurmaya yardımcı Java - Genel amaçlı ve nesne yönelimli bir bilgisayar programlama dilidir. Elektronik cihazlar ve yazılım geliştirme süreci için kurulmuştur. Herhangi bir donanıma veya belirli bir işletim sistemine bağlı değildir ve bu nedenle platformdan bağımsız programlama dili olarak adlandırılır. Java, son 20 yılda yararlılığını kanıtlamış olan en iyi bilgisayar programlama dillerinden biri olarak kabul edilir.
R - Bir bilgisayar programlama dilidir ve aynı zamanda bilgi işlem, istatistik ve grafik ortamıdır. Doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme, klasik istatistiksel testler, zaman serisi analizi, sınıflandırma, kümeleme ve diğerleri gibi birçok istatistiksel hesaplamada yardımcı olur.
Prolog - AI'da önemli bir yeri olan mantıksal bir bilgisayar programlama dilidir. Prolog'un benzersiz özelliği, bildirim dili olarak kullanılabilmesidir. Prolog dili söz konusu olduğunda mantık, gerçekler ve kurallar adı verilen ilişkiler olarak sunulur. Prolog'un temel özellikleri, mantığın uygulanmasıdır.
Lisp - Liste işleme olarak da adlandırılır. Veri dizileri ve basit bir işleme süreci için oluşturulmuş bir programlama dilidir. AI için yaygın olarak kullanılan bir bilgisayar dilidir. Bu durumda tüm bilgi işlem, en az bir nesnenin işlevi olarak ifade edilir. Bu durumda nesneler, işlevler, veri öğeleri (sabitler ve değişkenler) ve veri yapıları olabilir.
Veri bilimcileri; veri toplama, verileri analiz etme ve verimleri yorumlama sorumlulukları bulunmaktadır. Hem AI hem de Makine Öğrenimi, veri biliminin ayrılmaz temelidir ve bu ikisinin tahmine dayalı analitik ve regresyon için kullanıldığı yer burasıdır. Veri bilimi eğitimi hakkında bilgi almak için eğitim sayfamızı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Veri Mühendisi, bir firmanın büyük veri araçlarını ve altyapısını yönetmek ve oluşturmakla sorumlu kişidir. Çok büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde kullanarak elde edilen sonuçların şirkete nasıl fayda sağlayacağını anlayan bir kişidir. Çoğu zaman veri bilimcisi ile karıştırılır fakat iki alanın da farklı sorumlulukları bulunmaktadır. Veri bilimcisi ve veri mühendisi arasındaki farkları kavramak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yapay Zeka Mühendisleri , yapay zeka tabanlı uygulamaların farklı geliştirme, tasarlama ve oluşturma yönlerinde sinir ağları ve doğal dil işleme gibi geleneksel makine öğrenimi teknolojileriyle çalışan profesyonellerdir. Yapay zeka mühendislerine, makine öğrenimi modellerini oluşturmak ve test etmek için çeşitli kaynaklardan verimli bir şekilde veri ayıklama görevi verilir. Bu modeller daha sonra AI ile aşılanmış uygulamalar oluşturmak için API çağrıları veya gömülü kod kullanılarak devreye alınır.
Bir yapay zeka mühendisinin işi önemlidir çünkü;
Yapay zeka mühendisleri, doğrudan geleneksel uygulamalarda bulunan mantığın birleştirilmesinden kaynaklanan benzersiz tasarım zorluklarıyla uğraşır.
FPGA'lar, GPU'lar gibi farklı altyapı türleri ile çalışırlar. Ayrıca bulut ve tesis sistemi ile de ilgilenirler.
Makine öğrenimi sürecinin (model oluşturma, özellik mühendisliği, model doğrulama ve diğerleri) arkasındaki nedeni anlarlar ve ardışık düzenlerin sürekli gelişimini desteklemek için kendilerini uyarlarlar.
Modelin en iyi ne zaman konuşlandırılabileceğine karar verirler ve ne zaman değiştirilmesi veya yeniden eğitilmesi gerektiğini görmek için zamana bağlı olarak doğruluğunu izlerler.
Robotik Bilim Adamları, insanların yapabileceği ancak yapmayacağı veya yapamayacağı faaliyetleri tamamlamak için mekanik modeller ve makineler tasarlamaya yardımcı kişilerdir. Bu nedenle; mekanik, elektronik, mühendislik ve matematiğin bir kombinasyonudur.
Firmalar için yeni teknolojik çözümler yaratmak için verileri uygularlar. Buna ek olarak, mevcut teknolojiler için yenilikçi uygulamalar bulur ve geliştirirler. Bu durumda, ilgili kişi programlama ve robotik, algoritmalar ve ayrıca bulut bilişim ile faaliyetler gerçekleştirebilir.
Yapay Zeka alanında en çok makine öğrenimi mühendisleri talep görmektedir.Makine öğrenim mühendisleri, tahmine dayalı modellerin otomasyonuyla sonuçlanan yazılımlar tasarlayabilir. Bu rolde ilerlemek için güçlü analitik ve matematik becerilerine sahip olmak önemlidir.
Parlak bir kariyere ve iyi bir geleceğe sahip olmak için Vizyonist Akademi olarak oluşturduğumuz Yapay Zeka Eğitimi hakkında bilgi almak için eğitimimizi inceleyebilir, detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.