Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Masal Terapisti Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Masal Terapisti Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2022-08-19 13:32:12 | 2 yıl önce

Masal Terapisti Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Masal terapisi oyun türlerinden biridir. Çocuklar ve yetişkinler üzerinde etkili olan masal terapisi uygulayıcısı da masal terapistidir. Peki masal ve hikaye yoluyla çocuklar, ergenler ve yetişkinler üzerinde etkili olan masal terapisi / masal terapistliği nedir? Ben masal terapisi olabilir miyim? Masal terapisi eğitimini nasıl alırım? gibi sorularını masal terapisi ve masal terapistiğinden bahsederek cevaplayacağız.

Masal Terapisi / Masal Terapistliği Nedir?

Çocukların veya yetişkinlerin kendilerini ifade etmelerinin yollarından biridir masal terapisi. Masal terapistinde kişinin kendini ifade etmesi için masal ve hikaye kullanılır. Kişiler kendilerini bu hikaye ve masal üzerinden ifade edebilirler. Bu yöntemi kullanma yetkinliğine sahip kişilerde masal terapistleridir. Masal terapistleri kişileri dünyasına masal ile giriş sağlayarak o kişinin dilini konuşmaya başlar. Terapi sonucunda kişinin yaşadığı sıkıntıları gidermeleri ve sağlıklı gelişime ulaşarak devam etmesi hedeflenmektedir. 

Nasıl Masal Terapisti Olabilirim?

Masal terapisi olmanın birden fazla yöntemi bulunmaktadır. İlk olarak şunu söyleyelim isteyen herkes masal terapisi olabilir. Bunun için sadece masal terapistliğine uygun aday olduğunuza karar vermeniz gerekmektedir. 

Kimler Masal Terapisti Olabilir?

Masal terapisi 3-13 yaş arası çocuklar başta olmak üzere yetişkinler için de kullanılmaktadır. Masal aracılığıyla kişilerin kendilerini ifade etmesi sağlanır. Peki kimler masal terapisti olmak için uygun adaydır?

Masal terapistlerinin ve masal terapisti adaylarının sahip olması gereken özellikler:

  • Empati yeteneğine sahip,

  • Etkili iletişim kurma becerisi olan,

  • Aktif dinleme becerisine sahip olm

  • Güçlü gözlem becerisi ve 

  • Yüksek sorumluluk bilincine sahip kişiler masal terapisti olmak için uygun adaylardır.

Eğer bu özelliklere sahipseniz gelin bir de nasıl masal terapisi olacağınıza yakından bakalım. 3 farklı yoldan masal terapisti olabilirsiniz. 

  1. Eğitim Alabilirsiniz

Masal terapisi olmak için çocuk gelişimi, psikoloji, özel eğitim uzmanı, sosyal hizmet, sınıf öğretmeni, rehber öğretmenliği vb. bölümleri okuyabilirsiniz.

  1. Sertifika Edinebilirsiniz

Her ne kadar yukarıda saydığımız bölümleri okusanızda sertifika sizi bir adım öne geçiren bir tecrübe kazanmanızı sağlar. Masal terapisi eğitimi ile masal anlatma tekniklerini ve masal terapisinin püf noktalarını kendinize kazandırabilirsiniz.

  1. Deneyim Kazanabilirsiniz

Sertifakanızı alarak rakiplerinizin geride bıraktığınız sıra geldi deneyim kazanmak. Öğrendiğiniz her şeyi pratiğe dökmenizin yolu masal terapisi olarak deneyim kazanmaktan geçiyor. Bunun için de masal terapisi sertifikasına sahip olmanızın fazlasıyla artı bir değer olduğunu unutmamakta yarar var.

Masal Terapistinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Çocuklar veya kişiler doğrudan aktaramadıkları bir olguyu masallar aracılığıyla terapiste aktarırlar. Masallar içerisinde yansıtılan bu davranışları çözümlemek ise oldukça yetkinlik isteyen bir iştir. Bu noktada sadece iyi bir eğitim alan kimse masal terapisti olabilir. Bir masal terapisi uygulayıcısının görev ve sorumlulukları;

  • Kişinin iç dünyasını çözümlemek,

  • Masal aracılığıyla verdiği kodları çözmek

  • Arketipler ile masal temel öğelerini kodlayabilmek

  • Elde ettiği verileri sorun tespiti ve çözümünde kullanarak etkin bir rol oynamalı.

Masal Terapistleri Hangi Alanlarda, Nerelerde Çalışır?

Masal terapisi çocuk veya yetişkinlerin yaşamış oldukları çeşitli olayların ortaya çıkmasında ve sorunların giderilmesinde etkili bir yöntemdir. Gelecekte çocuklarımızın daha başarılı ve mutlu bireyler olabilmeleri adına masal terapisine ihtiyaç vardır. Bu noktada dolayısıyla masal terapistine de ihtiyaç vardır. Masal terapistleri şu alanlarda iş olanağına sahiptirler:

  • Psikolojik danışmanlık merkezleri

  • Aile danışma merkezleri

  • Anaokulları

  • Kreşler

Kısaca masal terapisi çocukların yaşamış oldukları çok çeşitli olayların ortaya çıkarılması ve sonuçlarının büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilen bir tedavi yöntemidir. Gelecekte daha mutlu ve umutlu bireyler yetişmesi açısından oldukça önemli olan masal terapistliği için Vizyonist Akademi olarak hazırladığımız masal terapisi eğitimine katılarak daha mutlu ve umutlu gençlerin yetişmesine yardımcı olabilirsiniz.

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!