Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Standardının Amacı

Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Standardının Amacı Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2023-08-07 14:12:07 | 1 yıl önce

Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Standardının Amacı

Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Standardının Amacı

Kalite yönetim sistemi ve ISO 9001 standardının amacı doğal olarak işletmelerde ve organizasyonlarda kalitenin artırılmasıdır. Bu sistem ve standartların kuruluşların iyileştirilmesi ve çok daha müşteri odaklı bir çalışma prensiplerine dayanarak faaliyet yürütülmesi üzerinde doğrudan bir bağlantı vardır. ISO 9001 kavramı özellikle bilinmeli ve üzerinde durulmalıdır. Kalite yönetim sistemini sürekli ve doğru işler hale getirmek isteyen işletmelerin öncelikle bu standardın ne olduğu ve nasıl işlediği ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir.

ISO 9001 Standardı Nedir?

ISO 9001 Standardı uluslararası olarak kabul edilen bir kalite yönetim sistemi standardıdır. Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından yayınlanan bu standart, kuruluşlar için ürün ve hizmetlerin etkili bir biçimde yönetmeleri ve sürekli olarak kalitenin iyileştirilmesi gibi amaçlara sahiptir. ISO 9001 Standardı ile birlikte işletmeler ve kuruluşlar, kalite yönetim sistemi kurar, belgelenir ve uygulamaya geçerek bunu sürdürülebilir hale getirir. Bu standart ile birlikte kuruluşlar müşteri memnuniyetinin artırılması, süreçlerin çok daha etkin hale gelmesi ve hataların en aza indirilmesi gibi amaçları hedefler. Böylelikle ürün ve hizmet kalitesinin artırılması ile süreçlerin çok daha düzenli hale getirilip, işlemesi sağlanır.

Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 9001 Standardının Amaçları

Kalite yönetim sistemi ve ISO 9001 standartlarının amaçları olarak ifade edebileceğimiz son derece önemli ve etkenler vardır. Genel olarak hem kalite yönetim sisteminin hem de ISO 9001 standartlarının amaçları aşağıdaki gibidir:

Kaliteyi Artırmak

Kalite yönetim sistemleri ile birlikte iş süreçlerinin etkin şekilde yönetilmesi ve kalitenin sürekli olarak iyileştirilmesi sağlanır. Ürün ve hizmetlerin kalitesi artar ve bu da sizlere müşteri memnuniyeti olarak geri döner.

Müşteri Memnuniyeti

ISO 9001 standardı ve kalite yönetim sistemlerinin işletmelere ve kurumlara sağlamış olduğu en önemli geri dönüş kuşkusuz müşteri memnuniyetidir. Zaten ISO 9001 tamamen müşteri odaklı bir prensibe dayalıdır. Müşterilerin gereksinimlerinin anlaşılması, beklentilerinin karşılanması ve ürün, hizmet kalitelerinin artırılması hedeflenmektedir.

Süreçlerin Etkin Yönetimi

Kalite yönetim sistemleri ile birlikte iş süreçlerinin tanımlanıp, belgelenmesi ve etkili bir biçimde yönetilmesi sağlanır. Böylece iş süreçleri daha verimli ve etkili bir biçimde yürütülebilir.

Kaynakların Verimli Kullanımı

ISO 9001 standardı ile birlikte organizasyonların kaynaklarını daha verimli kullanması hedeflenir. Böylece gereksiz israf ve kayıpların önüne geçilebilir.

Uluslararası Tanınma

ISO 9001 uluslararası bir standart olduğu için, bunları uygulayan işletme ve kurumlar için uluslararası tanınma söz konusu olacaktır. Özellikle işletmelerin ISO 9001 belgesine sahip olması, onun uluslararası pazarlarsa daha iyi rekabet avantajı elde etmesini sağlayacaktır.

Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 9001 standardı hakkında daha fazla bilgi almak ve işletmeniz ve kurumlar için bunları sürekli hale getirmek için kalite yönetim sistemi eğitim programlarına katılabilirsiniz. Vizyonist Akademi bünyesinde kalite yönetim sistemlerine ilişkin olarak ihtiyacınız tüm eğitim programları yer almaktadır. Bunları inceleyebilir ve sizlere en uygun olan eğitim programını tercih edebilirsiniz. 

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!