Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Kalite Mühendisliğinin Temel İlkeleri ve Görevleri

Kalite Mühendisliğinin Temel İlkeleri ve Görevleri Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2023-07-31 16:39:28 | 1 yıl önce

Kalite Mühendisliğinin Temel İlkeleri ve Görevleri

Kalite Mühendisliğinin Temel İlkeleri ve Görevleri

Kalite mühendisliğinin temel ilkeleri ve görevleri bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler için çok önemlidir. Kalite mühendisi olarak görev alan kişiler, işletmeler ve markalar için sürekli yüksek kalite standartlarında ürün ve hizmet üretimini sağlar. Bunu yaparken de bazı ilkeler doğrultusunda hareket etmesi ve görevlerini yerine getirmesi gerekir. Tüm bunların yapılması ile birlikte alanında uzman ve aranan bir kalite mühendisi olmak mümkündür.

Kalite Mühendisliği Nedir?

Kalite mühendisliği işletmelerde kalite standartlarına uygun olarak ürün ve hizmet üretilmesine yönelik olarak, kalite yönetim prensiplerinin uygulanmasını sağlayan kişilerdir. İşletmelerde kalite hedeflerinin belirlenmesi, kalite kontrol süreçlerinin yönetilmesi, kalite standartlarının belirlenmesi ve sürekli iyileştirme sağlanması için çalışır.

Kalite mühendisleri genel olarak işletmelerde kalite yönetim sistemlerinin kurulması ve aynı zamanda işletmelerin bu sistemlerle uyumlu bir biçimde çalışması üzerinde durur. Buna yönelik olarak işletmelerde eğitimler verilir, kurallar konulur ve genel olarak çalışanların bilinçlendirilmesi sağlanır. Kalite mühendislerinin tüm bunları yapabilmesi için bazı temel ilkelere uyması ve görevleri yerine getirmesi gerekir.

Kalite Mühendislerinin Temel İlkeleri ve Görevleri

Kalite mühendisi olarak görev alan ve bu alanda hizmet veren kişilerin, işletmelerin ürün ve hizmetlerinin kalite standartlarına çıkarılması, bu şekilde üretimin devamlılığının sağlanması için bazı temel ilkelere sahip olması ve görevleri yerine getirmesi gerekir. Buna göre kalite mühendislerinin temel ilkeleri ve görevleri aşağıdaki gibidir:

Kalite Kültürü Oluşturma

Kalite mühendisleri, işletmelerde bir kalite kültürü oluşturmak durumundadır. İşletmenin genel olarak kaliteyi önemsemesi ve tüm çalışanları ile birlikte bu felsefeyi benimsemesi gerekir.

Kalite Standartlarının Uygulanması

İşletmeler için kalite standartlarının belirlenmesi ve bunların uygulanması gerekir. Bunun için kalite yönetim sistemlerinin kurulması, kontrol edilmesi ve süreçlerin belgelenmesi gerekir.

Süreçlerin İyileştirilmesi

Kalite mühendisleri işletmelerde süreçleri analiz eder, iyileştirmeler için fırsatlar belirler, sonrasında ise buna göre iyileştirmeler gerçekleştirir. Veri tabanlı kararlar, istatiksel analizler ve sürekli iyileştirme araçları ile kalite standartları en uygun hale getirilebilir.

Hata Analizi ve Önleyici Eylemler

Kalite ile ilgili sorunların nedenlerinin tespit edilmesi ve bunların önlenmesine yönelik olarak eylemler yapılması gerekir. Bu süreçte özellikle kalite kayıplarının tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılması için çeşitli adımların atılması gerekir.

Kalite Eğitimi ve Farkındalık

Kalite mühendisi olarak çalışan kişilerin, kalite konusunda çalışanları eğitmesi ve farkındalık oluşturması gerekir. Böylece kalite standartlarına uyum sağlaması ve hataların önlenmesi gibi konularda yarar elde edilir.

Kalite Mühendisliği Eğitimi

Kalite mühendisliği eğitimi ile sizler de hem işletmelerinizde hem de bu alanda hizmet verdiğiniz marka ve işletmelerde kalite standartlarının yükselmesini sağlayabilirsiniz. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler için, Vizyonist Akademi kalite mühendisliği eğitimi vardır. Kalite mühendisi olmak isteyen ya da kendini bu alanda geliştirmek isteyen kişiler için, alanın da uzman kişiler tarafından hazırlanan pek çok önemli eğitim fırsatları vardır.


Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!