Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Kalite Mühendisliğinde Sürekli İyileştirme Nasıl Sağlanır?

Kalite Mühendisliğinde Sürekli İyileştirme Nasıl Sağlanır? Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2023-08-11 16:25:17 | 1 yıl önce

Kalite Mühendisliğinde Sürekli İyileştirme Nasıl Sağlanır?

Kalite Mühendisliğinde Sürekli İyileştirme Nasıl Sağlanır?

Kalite mühendisliğinde sürekli iyileştirme bir işletmenin veya da organizasyonun kalite seviyesinin ve performansının sürekli olarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi prensibine dayanan önemli bir yaklaşımdır. Aynı zamanda kalite mühendisliğinin önemli amaçlarından da biridir. İşletmeler için sürekli iyileştirme sağlanarak, işletmenin yüksek kalite standartlarında üretim ve hizmet vermesi sağlanır. Kalite mühendisliği için sürekli iyileştirmenin sağlanması belirli koşulların yerine getirilmesi ile mümkün olur. Bu amaçla yapılabilecekler hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz.

Kalite Mühendisliğinde Sürekli İyileştirme İçin Yapılması Gerekenler

Kalite mühendisliğinde iyileştirme için daha doğrusu bunun sürekli hale gelebilmesi için yapılması gereken önemli unsurlar vardır. Bunların neler olduğunu birlikte inceleyelim:

Performans Verilerinin İzlenmesi

Sürekli iyileştirmenin temelinde performans verilerinin izlenmesi yer alır. Kalite mühendisleri, ürünlerin ve süreçlerin performansını sürekli izleme ve takip etme gibi unsurlar üzerinde durmalıdır. Kalite kontrol kayıtlarının tutulması, müşteri geri bildirimlerinin analiz edilmesi, hataların izlenmesi ve veri analitiği araçlarının kullanılması gibi faaliyetler üzerinde durulmalıdır.

Kök Neden Analizi

Var olan problemlerin ve hataların gerçek nedenlerinin belirlenmesi için kök neden analizlerinin yapılması gerekir. Kalite mühendisleri, sorunların altında yatan gerçek nedenleri bulmak ve bunların analizlerini yapmak üzere farklı yöntem ve analiz araçları kullanabilir. 5N1K, Iskikawa diyagramları ve Pareto Analizleri bu araçlardan bazılarıdır.

Süreç İyileştirme

Süreç yönetimi ile birlikte sürekli iyileştirme için önemli bir avantaj elde edilir. Kalite mühendislerinin görev ve yetkileri arasında zaten süreçlerin analiz edilmesi ve analiz sonucunda da iyileştirme fırsatlarının belirlenmesi gibi unsurlar vardır. Süreçlerin iyileştirilmesi ile birlikte aynı zamanda sürekli iyileştirme de sağlanır.

Eğitim ve Farkındalık

Sürekli iyileştirmenin işletmelerde oturması ve kalıcı hale getirilmesi için personellere ve çalışanlara eğitim verilmesi ve farkındalık kazandırılması sağlanır. Çalışanlara verilen eğitimlerle birlikte kalite standartları, iyileştirme ve süreçler ile ilgili teknik bilgiler sağlanır.

İyileştirme Projeleri

İyileştirme projeleri ile birlikte, sürekli iyileştirmenin teşvik edilmesi sağlanır. Kalite mühendisleri tarafından belirlenen hedeflere ulaşılması için takımlar oluşturulur ve bu şekilde projeler yönetilir. Proje yönetim araçları sayesinde de projeler planlanır ve uygulama yapılır. Sonuç olarak da projelerin izlenmesi ve sonuçların değerlendirilmesi aşamasına geçilir.

Müşteri Geri Bildirimleri

Müşteri geri bildirimleri ile sürekli iyileştirmenin mümkün olması sağlanır. Çünkü müşteri geri bildirimleri, sürekli iyileşme için son derece önemli bir kaynaktır. Yapılan müşteri memnuniyet anketleri, müşteri ilişkileri yönetimi araçları ve şikâyet yönetim süreçleri ile birlikte müşteri geri bildirimleri sağlanır. Böylece sürekli iyileştirme için aslında müşterilerin deneyimleri ve genel olarak firma hakkındaki düşünceleri kılavuz görevi görebilir.

Sürekli iyileştirme kalite mühendisliği için önemli prensiplerden biridir. Vizyonist Akademi bünyesinde alacağınız kalite mühendisliği eğitimleri kapsamında sizler de sürekli iyileştirme unsurları başta olmak üzere pek çok konuda yeterlilik kazanabilirsiniz.


Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!