Kalite mühendisi olmak isteyen, kalite yönetimine ilgi duyan kişilerin merakını gidermek için Kalite mühendisliği nasıl olunur? Ne iş yapar? blog yazısını hazırladık. Yazımızda ilk olarak kalite mühendisliğinin ne olduğundan bahsederek, görev ve sorumluluklarından bahsedip merak ettiğiniz pek çok soruyu cevaplayacağız.
Kalite Mühendisi Nedir?
Günlük hayatımızı şekillendiren pek çok üründe kalite mühendisleri hayati rol oynarlar. Kalite mühendisleri, üretilen ürünlerin genel kalitesini sağlamak için çalışır. Bu noktada bir kalite mühendisi; müşterilerin beklentilerini karşılamak için süreçleri test eder, kalite standartlarını izler, test prosedürlerinden ve uygulama sistemlerinden sorumlu tutulur.
Bir kalite mühendisinin nihai amacı, ortaya kaliteli ürün çıkarmaktır. İlk ürün konseptinden üretim aşamalarına kadar bir kalite mühendisi her şeyi denetler. Bu nedenle kalite kontrol mühendisi ürünlerin yalnızca en yüksek standartta ve hatasız üretilmesini sağlama da oldukça önemli bir rol oynar.
Nasıl Kalite Mühendisi Olabilirim?
Bu alanda yeni bir kariyere başlamak mı istiyorsunuz? 3 farklı adımla kalite mühendisi olabilirsiniz.
Kariyerinize üç farklı yoldan başlayabilirsiniz. Bu yollar:
1. Kalite Mühendisliği Eğitimi Alabilirsiniz
Kalite mühendisi olmak isteyen kişiler yurt dışında bulunan üniversitelerde QA ve QC bölümü, Türkiye’de ise liselerin sayısal bölümlerinden mezun olarak kalite kontrol mühendisi olabilir ya da Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde bulunan herhangi bölümden mezun olarak kalite uzmanı olma fırsatını yakalayabilirler.
2. Kalite Mühendisliği Sektöründe Deneyim Kazanabilirsiniz
Kalite mühendisliği ile ilgili okul bitirmediniz fakat yine de kalite mühendisi mi olmak istiyorsunuz? Bu alanda iş bulabilir ve kendinize deneyim kazandırabilirsiniz.
3. Kalite Mühendisliği Sertifikası Edinebilirsiniz
Eğitiminizi kalite mühendisliği alanında yapmadınız ve kalite mühendisliği alanında da sektör ve teorik bilgi yetersizliğiniz yüzünden deneyim kazanamadınız. Sertifika alarak eksikliklerinizi gidererek bu alanda çalışma hayatına başlayabilirsiniz. Bu alanda verilen üniversite onaylı, e-devlette sorgulanabilir sertifakanız ile iş bulma olasılığınızı maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz. Kalite mühendisliği sertifika eğitimi ile ISO standartları, planlama, denetleme, raporlama, yönetim, liderlik, proses yönetimi geliştirme konularında kendinize artı değer sağlayarak uzman kalite mühendisi olabilirsiniz.
Kimler Kalite Mühendisi Olabilir?
Kalite mühendisliği olmak isteyen kişilerin şu özellikleri taşıması ya da bu becerileri edinmeleri gerekmektedir:
-
Analitik beceriler – sorunları hızlı bir şekilde tespit edebilme ve değişikliklerin yapılabilmesi için altta yatan nedenleri bulabilme ihtiyacı
-
Eleştirel düşünme – problemler tanımlandıktan sonra çözümler ve iyileştirmeler bulunmalıdır. Bu, bir süreç, prosedür veya problem hakkında tamamen yeni bir şekilde düşünmeyi içerebilir.
-
Detaylara dikkat – kalite sistemlerinin oluşturulmasından ve uygulanmasından sorumlu kişiler sorunları fark eden ve raporlayan kişiler olarak tanımlanmaktadır. Her ayrıntı fark edilmeli ve gerektiğinde harekete geçilmelidir.
-
Sayısal beceriler – istatistiksel analiz, kaliteli mühendislik rolünün büyük bir parçası oluşturur.
-
İletişim becerileri – güçlü yazılı ve sözlü iletişim becerileri anahtardır. Hem kişisel istişarelerde hem de şirket SÇP'leri ve kalite belgeleri aracılığıyla potansiyel olarak karmaşık fikirleri geniş bir kitleye aktarabilmelidir.
-
Ekip çalışması becerileri – kalite ekibinin bir parçası olarak ve üretim tesisi genelindeki diğer ekiplerle yakın koordinasyon içinde çalışmak (tedarikçiler ve müşterilerle etkileşim potansiyeli) kalite mühendisliğinin önemli bir parçasıdır.
Kalite Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
-
Kalite performansını izlemek ve analiz etmek.
-
Kalite spesifikasyonlarının karşılandığından emin olmak için malzemeleri, ekipmanları, süreçleri ve ürünleri incelemek ve test etmek.
-
Kontrolleri ve iyileştirmeleri geliştirmek ve uygulamak için operasyon yöneticileriyle işbirliği yapmak.
-
İş akışlarının, süreçlerin ve ürünlerin güvenlik yönetmeliklerine uygun olmasını sağlamak.
-
Ürün veya üretim sorunlarını araştırmak ve gidermek.
-
Düzeltici faaliyetler, çözümler ve iyileştirmeler geliştirmek.
-
Kodların, spesifikasyonların ve süreçlerin gözden geçirilmesi.
Kalite Mühendisleri genellikle belirli bir ürün veya fabrika için kalite uygulamalarının, standart operasyon prosedürlerinin ve ilgili belgelerin oluşturulmasıyla görevlendirilir.
Üretim süreci boyunca kalite testinin etkili olduğundan emin olmak için uygun testler ve kabul edilebilir sonuçlar ortaya çıkarırlar. Eğer bir sorun ile karşı karşıya kalırlarsa bu sorunu titizlikle belgelemek ve bu soruna çözüm bulmak adına diğer mühendislerle birlikte çalışmak kalite mühendisinin işidir.
Kalite Mühendisleri, üretim sürecinin her aşamasında çeşitli paydaşlarla çalışır;
-
Tasarım ekipleri – ürün dayanıklılığını ve zayıflık alanlarını belirlemek için testler
-
Tedarikçiler – hammaddelerin ve bileşen parçalarının şirketin kalite standartlarını karşılamasını sağlamak için çalışır
-
Üretim ekipleri – ekipman ve süreçlerin önceden belirlenmiş kalite standartlarını takip etmesini sağlamak
-
Müşteriler - müşteri geri bildirimi yoluyla bildirilen sorunları analiz etmek, kayıtları tutmak ve gerektiğinde üretimde değişiklikleri uygulamak
Kalite Mühendisleri Hangi Alanlarda / Nerelerde Çalışır?
Kalite kontrol mühendisi çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Otomotiv sektörü
-
Sağlık sektörü
-
Savunma sanayi
-
Tekstil şirketleri
-
İnşaat sektörü
-
Bilgi işlem
-
Gıda sektörü
-
Makine üretim tesisleri
-
Medikal sektörü
Kalite mühendisi olmak isteyen, kariyerini bu yönde planlayan kişiler için hazırladığımız blog yazımızın sonuna geldik.Kalite Mühendisliği eğitimihakkında merak ettiğiniz pek çok soru için sayfamızı inceleyebilir, dilerseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.