Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

ISO 9001 Standardının Kapsamı ve Uygulama Alanları

ISO 9001 Standardının Kapsamı ve Uygulama Alanları Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2023-09-14 15:57:46 | 1 yıl önce

ISO 9001 Standardının Kapsamı ve Uygulama Alanları

ISO 9001 Standardının Kapsamı ve Uygulama Alanları

ISO 9001 standardının kapsamı ve uygulama alanları olarak sayabileceğimiz birçok önemli alan vardır. Kalite yönetim sistemlerinin kurulması, sürekli iyileştirilmesi ve uygulanması için kullanılan önemli bir uluslararası rehberlik standardıdır. Kalite yönetim sistemi üzerinde çalışmalar yapan ve işletmelerde buna yönelik uygulamalar geliştirmek isteyen herkesin ISO 9001 standartlarına hâkim olması gerekir. Zaten alınan kalite yönetim sistemleri eğitimleri çerçevesinde ilk öğretilen konuların başında ISO 9001 standartları gelmektedir.

ISO 9001 Standardının Uygulama Alanları

ISO 9001 standardının uygulama alanları çok çeşitlidir diyebiliriz. Uluslararası bir standart olması zaten pek çok alanda kullanılmasına ve işletmelerin bu standardı benimsemesi gerektiğine en önemli dayanaktır. İşletmeler genel olarak kalite yönetim sistemlerinin çalışması ve sorunsuz olması için ISO 9001 standartlarına hâkim olmalıdır. Bu standartların kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

Organizasyonlar

Bu standartlar her türlü organizasyonda kullanım için uygundur. İşletmelerin büyüklükleri ve hangi sektörde oldukları fark etmeksizin her türlü işletme için bu standartların kullanımlarının uygun olduğunu ifade edebiliriz.

Ürün ve Hizmetler

ISO 9001 çeşitli alanlarda ürün ve hizmet sağlanan organizasyonlarda da kullanılmaktadır. Yazılım, üretim ve hizmet gibi alanlarda üretilecek olan her türlü ürün ve hizmetin bu standartlara uygun olması gerekir.

Kalite Yönetimi

Kalite yönetimi ve ISO 9001 birbirlerine geçmiş iki önemli unsur diyebiliriz. İşletmelerin ve kurumların, olası bir organizasyonda kalite yönetim sistemi kurması ve bunu sürdürülebilir hale getirerek uygulaması için yardımcı olur. Bu yüzden de en çok kullanım alanı, kurumların kalite yönetim sistemi departmanlarıdır.

Müşteri Memnuniyeti

Müşteri memnuniyeti odaklı işlerde ve organizasyonlarda, ISO 9001 standartları yaygın olarak kullanılır. Böylece müşteri memnuniyetinin sağlanması ve sürekli hale getirilmesi sağlanır.

Süreç Yaklaşımı

ISO 9001 standartları ile birlikte süreçlerin analiz edilmesi ve aynı zamanda iyileştirilmesi sağlanır. Süreçlere yaklaşım, verimliliğin artırılması ve hataların en aza indirilmesi konusunda etkin bir biçimde kullanılır.

Dökümantasyon

ISO 9001 aynı zamanda dökümantasyonun oluşturulması, yönetilmesi ve sürdürülmesi ile ilgili olarak kullanılır. Bu önemli sürecin istenildiği gibi yönetilmesi ve izlenmesi ile ilgili olarak kullanılır.

ISO 9001 standardının uygulanması kısacası her türlü organizasyon ve kurum için kalite yönetim sistemlerinin kurulması ve süreçlerin yönetilmesi için gerekli önemli bir standarttır.

ISO 9001 Standartları ve Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi

ISO 9001 standardı eğitimi ile birlikte kalite yönetim sistemlerinde başarılı bir şekilde ISO 9001 standartları uygulanabilir. Son derece önemli olan bu eğitimlerde başta ISO 9001 standartları olmak üzere pek çok konuda bilgi ve yeterlilik elde edilir. Kalite yönetim sistemi eğitimi ile birlikte gerçekleştirilen bu eğitimlerle işletmeler ve bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen kişiler yeterlilik kazanır. Vizyonist Akademi bünyesinde yer alan kalite yönetim, kalite mühendisliği gibi eğitimlerden yararlanabilir ve sizler de bu alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!