Kariyerinize en uygun eğitimini seçin Hemen Başlayın | İndirimli Dönemden Hemen Yararlanın!

Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Drone Kullanım Alanları Nelerdir? Kategori: Mesleki Eğitim | Tarih: 2022-08-12 18:39:32 | 2 yıl önce

Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Erkek arı olarak ingilizceden dilimize uyarlanan drone diğer bir ismi ile insansız hava araçları olarak bilinmektedir. Pek çok iş kolu ve sektörde yer alan dronelar insanlarda merak konusu olmuştur. Peki bu insansız hava araçları nedir? Hangi alanlarda kullanılmaktadır? Hayatımıza ne gibi kolaylıklar sunmaktadır? bu ve bunun gibi drone kullanım alanına dair pek sorunuzun cevabı bugünkü blog yazımızda.

Drone (İnsansız Hava Aracı) Nedir?

Drone ya da diğer bir adıyla insansız hava araçları teknolojinin de gelişmesiyle beraber popülerliği ve kullanım alanları artış göstermiştir. Gün geçtikçe pek çok sektör ve iş kolunda yer alan drone kullanımı zamanla insanların dronelara olan ilgisininde artmasına neden olmuştur. Dronelar, üzerinde yer alan yerleşik sensörler ve GPS ile birlikte çalışan gömülü sistemlerindeki yazılım kontrollü uçuş planları aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilecek veya otonom olarak uçabilecek bir tür robot olarak tanımlayabiliriz. 

Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Uzaktan kumanda ya da yazılımlarla kontrol edilen droneların tarihine göz attığımızda genellikle askeri alanda kullanılırken günümüzde pek çok sektörde dronelardan faydalanılmaktadır. 

  1. Tarım Sektörü

Drone kullanımı geniş tarım arazilerine sahip bulunan insanların ve ziraat mühendislerin işini oldukça kolaylaştırmaktadır. İlaçlama, gübreleme ve bitki zararı tespiti uygulamalarında kullanılan insansız hava araçları ekilen ürünlerin denetlenmesinde kullanılmaktadır. 

  1. Sağlık Sektörü

Olay yerine acil bir şekilde ulaşmak ve ilk yardımı hemen gerçekleştirmek için ambulans dronelar kullanılmaktadır. Hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşan ambulans dronelar; aşı, ilaç, tahlil sonuçları, organ ulaştırma ve defibrilatör gibi medikal malzemeleri kısa sürede ihtiyaç duyulan bölgeye ulaştırmaktadır.

  1. Fotoğrafçılık ve Sinema Sektörü 

Günümüzde bir çok reklamların,dizilerin ve filmlerin setlerinde dronlar ile profesyonel şekilde video çekimleri yapılmaktadır. Dronelar çoğu hava aracının yakalayamayacağı görüntüleri yakalamada ön plana çıkmaktadır.

  1. Haritalama

Haritalama alanında kullanım alanı gün geçtikçe daha fazla yaygınlaşan drone kullanımı tüm geniş arazileri haritalama dronelarıyla neredeyse tüm arazileri hızlı ve üç boyutlu şekilde haritalama gerçekleştirebilirsiniz. 

  1. Lojistik

Drone'lar, lojistik sektöründe teslimatta kullanılmaktadır. Lojistik drone'lar acil veya sık gönderimlerin söz konusu olduğu, küçük paket taşımacılığında ve kırsal alan, dağlık bölge gibi ulaşılması zor bölgelere teslimatta tercih edilmektedir.

  1. Acil Durumlar

Droneların son zamanlarda kullanıldığı diğer bir alanda acil durumlardır. İtfaiye, polis memurları, gönüllü kurtarma ekipleri ve daha pek alanda dronelar yardımcı olmaktadır.

  1. İnşaat Sektörü

Tarımdan sonra droneların en fazla kullanıldığı sektör inşaat sektörüdür. Arazi planlaması, topografik araştırmalar, modelleme, mekan keşfinde dronelardan faydalanılmaktadır.

  1. Askeri 

Askeri alanlarda drone kullanımı ilk olarak radar sistemi, alan tespiti ve gözlem amaçlı kullanılırken günümüzde gıda, silah, askeri mühimmat taşımak amacıyla da kullanılmaktadır.

Gelecekte Drone Kullanılacak Sektörler

Ülkemizde halihazırda bu sektörlerde drone kullanımı yaygınlaşmasa da diğer pek çok ülkede dronelar şu sektörlerde kullanılmakta ve kullanılacağı düşünülmekte: 

  • Kargo Şirketleri

  • Bilişim Sektörleri

  • Gıda Sektörü

Kullanım alanları oldukça geniş olan ve gelişmekte olan drone kullanımı pek çok meslek dalında yer etmektedir. Bu meslek dallarında çalışan on binlerce kişi bulunmakta ve drone kullanmayı ve kodlamayı bilmesi o insanlar için artı değer oluşturmaktadır. 

Drone Kodlama Sektöründeki Yerini Garantilemek İçin Sertifika Edin!

Drone teknolojisi yazılım alanlarında yeni mesleklerin çıkmasında etkili olmaktadır. Geleceğin mesleklerinden biri olacağı düşünülen drone yapımı ve kodlama şimdiden yukarıda bahsettiğimiz gibi pek çok sektörde yerini almış durumda. Yukarıda bulunan sektörlerde hali hazırda çalışıyor ya da çalışmak istiyorsanız drone kodlamayı bilmeniz sizin için artı bir değer olacaktır. Gelecekte de her sektörde kullanılacağı düşünülen drone teknolojisini öğrenerek sektördeki yerinizi garantilemeniz gerekmektedir. Bunun için IHA Pilotundan drone yapımı ve kodlama eğitimi alarak drone ile ilgili pek çok bilgiyi kendinize kazandırabilirsiniz. 

Şimdi Ara! Whatsapp'tan Ulaş!